HERITΛGE

Πρωτοβουλία
για τη Διατήρηση
της Πολιτιστικής
Κληρονομιάς

Έτος ίδρυσης: 2008
www.heritagemanagement.org

Συμμετοχή Κοινοτήτων
17-30 Ιουνίου 2024 | Πάρος

Ξεκίνησε το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα «Engaging Communities in Heritage» στο όμορφο νησί της Πάρου. Η Λένα Στεφάνου και ο Άρης Αναγνωστόπουλος τρέχουν ένα υβριδικό πρόγραμμα με 11 συμμετέχοντες επί τόπου και 11 διαδικτυακά από όλο τον κόσμο!
Ο Δήμος Πάρου φιλοξενεί τις εισηγήσεις σε έναν όμορφο χώρο εργασίας, το Φεστιβάλ Πάρου και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Άι Μνήμαι είναι συνεργάτες και υποστηρικτές του προγράμματος.

Εισηγητές και
προσκεκλημένοι ομιλητές

Βασικοί Εισηγητές:
Δρ Άρης Αναγνωστόπουλος,
Επίτιμος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Kent, HERITΛGE Public Director
Ε: [email protected]

Δρ Λένα Στεφάνου
Διοίκηση Πολιτιστικών Οργανισμών MSc, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, HERITΛGE Public Officer
Ε: [email protected]

Προσκεκλημένοι Εισηγητές:

Δρ Ευάγγελος Κυριακίδης
fsa, Senior Lecturer in Aegean Preistory, University of Kent, Canterbury, Διευθυντής HERITΛGE
Ε: [email protected]


Βίκυ Παπαδημητρίου,
Managing Director at Symvoli, Cultural Society of Entrepreneurs of Northern Greece and Theophano Foundation

Σύντομη περιγραφή του Εργαστηρίου

Η ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον τομέα του πολιτισμού σταδιακά γίνεται βασικός πυλώνας στα δημόσια προγράμματα των φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως. Μια ποικιλία μεθόδων και καλών πρακτικών έχει αναπτυχθεί για να εμπλακεί με επιτυχία οι πολύπλοκες μορφές των κοινοτήτων και του κοινού που απευθύνονται αυτοί οι φορείς. Ωστόσο, η άκριτη εφαρμογή των «εργαλείων» για αποτελεσματική εμπλοκή και δέσμευση δεν είναι ίσως ο ηθικά κατάλληλος τρόπος για να ενσωματωθούν οι πολιτισμικές διαφορές στο πεδίο. Σε αυτό το υβριδικό πρόγραμμα, στοχεύουμε να αναπτύξουμε μια διαφορετική προσέγγιση για τη συμμετοχή της κοινότητας, η οποία βασίζεται στην κοινωνική και καλλιτεχνική έρευνα με πρωτοβουλίες που ηγούνται της κοινότητας. Η πρακτική που καθοδηγείται από την έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε σχεδιασμό εκθέσεων και συνεργατικών δράσεων που ταιριάζουν καλύτερα στις πολιτισμικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιβάλλοντος και κάθε συγκεκριμένης ομάδας ή κοινότητας και τη σχέση της με τους άλλους. Αυτό το εργστήριο βασίζεται στη μακρόχρονη εμπειρία μας στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών μέσω της κληρονομιάς και θα συζητήσει αρκετές περιπτώσεις μελέτης.
Η διάρκεια του μαθήματος είναι δύο εβδομάδες, με πέντε τρίωρες συνολικά συναντήσεις και αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών ενδιάμεσα.
Οι επιτόπιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Πάρου.

Το εργασ΄τηριο είναι διεθνές και διδάσκεται στην Αγγλική γλώσσα.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που διδάσκονται και τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, δείτε την επίσημη ανακοίνωση του εργαστηρίου εδώ.

Εταίροι / Partners

  

Scroll to Top