Grecous

Αρχείο Ελληνικής Μουσικής

Έτος ίδρυσης: 2021

www.grecous.com

Αντικείμενο Ενδιαφέροντος
Βιβλιοθήκες/Αρχεία

Το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ‘GRECOUS‘ ΑΜΚΕ συστάθηκε για τη διάσωση-διάδοση-μελέτη της Ελληνικής Μουσικής και με κύριο σκοπό να διασυνδέσει ψηφιακά τα διάσπαρτα αρχεία (ηχογραφήσεις-έντυπα κ.α) της ελληνικής μουσικής, δισκογραφημένης και μή, σε μια ψηφιακή βάση, και να προωθήσει τη μελέτη του πολύτιμου αυτού υλικού, προσφέροντας σε πολίτες και φορείς τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην ενοποιημένη μουσική πληροφορία, που περιλαμβάνει τον ήχο, τις πληροφορίες των ηχογραφήσεων και τη μουσικολογική επεξεργασία (ρυθμοί-αρμονίες-κλίμακες κτλ).

Κύριες Δράσεις/Στόχοι
  1. Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής καινοτομίας στον χώρο του μουσικού μας πολιτισμού, μέσω της ψηφιακής διασύνδεσης-ενοποίησης-διάσωσης-μελέτης-διάδοσης των Ελληνικών ηχογραφήσεων της περιόδου 1900-1970
  2. Η δημιουργία  ενός πρότυπου ανοιχτού Ψηφιακού Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, με συνέργεια Πανεπιστημιακών τμημάτων και Μουσικολογικών Φορέων (Μουσικά Τμήματα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-ΤΕΙ Ηπείρου-Αρχείο Σίμωνα Καρρά κ.α)
  3. Η δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης,με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων και η διάθεση του υλικού στους χώρους εκπαίδευσης (σχολεία, πανεπιστήμια κ.α) εντός και εκτός Ελλάδας.  
  4. Η δημιουργία Ψηφιακής Μουσικής βιβλιοθήκης μουσικών βιβλίων-περιοδικών-εφημερίδων σε searchable OCR μορφή για ελεύθερη μελέτη- διευκόλυνση του ερευνητικού-συγγραφικού έργου
  5. Η χρησιμοποίηση σύγχρονων μέσων επικοινώνησης των άνω προς επίτευξη της μέγιστης συμμετοχής της νέας γενιάς (Ψηφιοποιήσεις,Εκδόσεις,Παρουσιάσεις)
  6. Η διάδραση και συνεργασία μουσικολογικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία, ανάπτυξη και  ανάδειξη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού.
Έργα | Δράσεις | Προγράμματα
E-mail Επικοινωνίας: [email protected]

2o Συνέδριο-Φεστιβάλ για το Ρεμπέτικο Τραγούδι

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 26-29/09/2025

Εταίροι:  ΥΠΠΟ | Δήμος Αιγάλεω

Το ‘Ρεμπέτικο Τραγούδι’ έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σκοπεύουμε στην ετήσια επανάληψη και καθιέρωση του θεσμού, σε συνέχεια του 1ου Συνεδρίου-Φεστιβάλ για το Ρεμπέτικο τραγούδι που περιγράφεται παρακάτω:


Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής “GRECOUS” διοργάνωσε στις 12 & 13 Οκτώβρη 2024 στο ‘Ελληνικό Μολύβι’ στο Αιγάλεω, το 1ο Συνέδριο-Φεστιβάλ για το ΄Ρεμπέτικο Τραγούδι’, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αιγάλεω και με τη συμμετοχή πάνω από 100  μουσικών & τραγουδιστών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση για την Ελληνική Μουσική που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και διεξήχθη με τεράστια επιτυχία, φοβερό ενδιαφέρον και απίστευτη προσέλευση κόσμου.
Το διήμερο Συνέδριο – Φεστιβάλ περιλάμβανε ομιλίες από έγκριτους επώνυμους δημοσιογράφους-συγγραφείς-ερευνητές, μουσικές παρουσιάσεις, μαθήματα μουσικής, μαθήματα χορού, συναυλίες, δραστηριότητες για παιδιά, εκθέσεις οργανοποιίας-γραμμοφώνων-καραγκιόζη και πολλά άλλα δρώμενα.
Η είσοδος ήταν δωρεάν για ασθενείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά), ενώ μέρος των εσόδων διατέθηκε στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μουσικών.

Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Ρεμπέτικο

(ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΑΑΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/20494/11578/116/26/25.1.2016 έγγραφο της ΔΝΠΑΑΠΚ)

Εταίροι / Partners

  

Scroll to Top